Finansierade projekt

Smart Housing Småland

Smart Housing Småland är en innovationsarena för livsmiljöer i glas och trä och ska bidra till ökad innovations- och konkurrenskraft inom branscherna för industriell produktion av trähus och vidareförädling av planglas. Arenan tillhör Vinnovas Vinnväxtsatsningar som syftar till att främja hållbar regional tillväxt och har statlig finansiering under åren 2013-2023.

Cementhaltiga vätskor och kemiskt angrepp på planglas

Projektet undersökte vad som sker på planglas då detta utsätts för cementhaltiga alkaliska lösningar och gav rekommendation och förslag till riktlinjer hur glas och betong skall hanteras tillsammans där det finns risk för att detta fenomen kan uppträda.

Eternal glass

Glas är ett återanvändningsbart material och omsmält glas kan bli nytt glas. Idag går dock en stor mängd av de glasprodukter som brukats till deponi. Denna förstudie undersökte förutsättningarna för ett mer omfattande cykliskt synsätt inom glasproduktion så att mindre mängd glas går till deponi.

Alternativa smältmetoder

En stor del av kostnaden för glastillverkning består av energiåtgången vid glassmältningen. Gasförbränning och el-element har länge använts som standardmetod vid glastillverkning. I projektet utfördes tester för smältning av glas med två alternativa metoder, plasma- och induktionssmältning. Båda metoderna visade både positiva och negativa egenskaper.

Cirkulär ekonomi & hållbara materialflöden inom fönsterbranschen

Projektet har kartlagt vad den cirkulära ekonomin och de hållbara materialflödena inom fönstersektorn befinner sig i dag utifrån de lagar och regler som påverkar branschen. Man har också undersökt hur ett fönster med så många insatsvaror och komponenter ska kunna bli mer hållbart med cirkulära materialflöden.

Klimatpåverkan från närproducerade planglasprodukter i Sverige jämfört med motsvarande importerade produkter

Projektet undersökt vilken klimatpåverkan härdat respektive härdat och laminerat glas producerat i Sverige har jämfört med motsvarande importerade glas. En jämförelse visar tydligt att elens ursprung är avgörande för resultatet. Vilka energikällor som används vid framställningen av elen har varit avgörande för skillnaden i klimatpåverkan mellan produkter som härdas och lamineras i Sverige och för motsvarande glas som produceras i annat land.

MåttEtt i glas

Planen med projektet var att undersöka möjligheterna och lämpligheten i att designa och utforma MåttEtt efter glasets egenskaper genom att optimera funktion, form och materialval till en produkt att användas som ett funktionellt och attraktivt bruksföremål i köksmiljö. Innovativ teknik såsom 3D-printade gjutformar skulle användas tillsammans med traditionellt glashantverk och design för att synliggöra potentialen för branschen. Tanken var en volymprodukt tillverkad i Norden med goda egenskaper och iögonfallande design för såväl inhemska marknaden som export.

Målet var att MåttEtt i glas skulle ha sin givna plats i köksmiljön som en snygg och praktisk inredningsdetalj.

Under projektet slutfördes designen samt lämplig tillverkningsmetod togs fram liksom glassammansättning optimerad för denna typ av produkt utveckaldes. Målet var även att produkten skulle härdas med sk kemisk härdning för att vara tillräckligt hållbar. Detta krav satte ytterligare utmaningar på både design och tillverkning.

Projektet slutfördes aldrig.

Cirkulära materialflöden i glasbranschen

I denna rapport är fokus på glasmästerier och glas- och metallentreprenörers förutsättningar att uppnå mera cirkulära flöden i bygg- och fastighetssektorn. Uppskattningen är att ca 40 % av byggandets årliga klimatpåverkan från fönster, dörrar och byggnadsglas kunde minskas genom cirkulära lösningar och reducerad mängd avfall. Lösningarna skulle både innehålla återvinning och återbruk där potentialen att minska klimatpåverkan är speciellt stor för aluminiumfönster.  Genom att höja energiprestandan men även livslängden kunde en klimatbesparing vara betydnade och avfallsbelastningen kunde minskas.

Viktigt är även kommunikationen för att skapa en större efterfrågan på cirkulära tjänster. Idag är många glasmästerier mindre företag och har allena svårt att skapa nya cirkulära tjänstemodeller. För att uppnå det krävs att fler aktörer i värdekedjan jobbar tillsammans.

Vad är det vi är med och bidrar till?

Glasforskningsföreningen Glafo är en ideell förening som har till ändamål att främja och genomföra vetenskaplig forskning samt uppdrags- och utvecklingsarbete rörande glas och närstående material. Detta sker i nära samarbete med universitet, tekniska högskolor, institut samt andra vetenskapliga och industriella organ.